Hästarna - våra fyrbenta glädjespridare

Vi har fem mycket trevliga hästar i turridningsverksamheten. 

Hästarna är pigga och framåt och ger en härlig ridkänsla. Alla rids varierat. Vi har ett fullblod som gått häcklöp i Tjeckien och både hoppar och rids i dressyr (Hercules) samt fyra varmblod som är fantastiska ridhästar kommer att utbildas vidare inom flera discipliner (Harry, Berra, Allan & Stella ). 

 Vi jobbar mycket med att ändra synen på travhäst som hobbyhästar och har valt den rasen pga. dess energi och att de är så allsidiga. Största jobbet är såklart att få till galoppen på dem, men tveka inte att prova någon av de hästar som ännu inte har befäst galoppen när vi har nya individer, de brukar lära sig galoppen snabbt och efter det är det bara galopp som gäller. Den ökade traven är bland det roligaste man kan göra till häst om man frågar oss, det känns som att flyga fram och är jättehäftig att uppleva. Vi älskar den och man får bara uppleva den fram tills de lärt sig att galoppera. 

I vår verksamhet där vi har rutinerade ryttare och lite piggare hästar passar f.d. travhästar utmärkt och vi skolar dem till lyhörda ridhästar. Vi har faktiskt många exempel på gäster som har köpt en egen travhäst efter att ha varit på besök hos oss :). Det är ett tecken på att våra hästar är goda ambassadörer för att visa hur trevliga hobbyhästar travhästar kan bli med utbildning, tid och kärlek. 


Harry
Harry

Harry 

Harry är en valack född 2009 av rasen varmblodstravare. Han är ca 168cm hög.  Han var inte någon framgångsrik travhäst, däremot älskar han sitt nya jobb, turridningshäst.  Vi har ägt Harry sedan sommaren 2019. Han är lätt i handen och är lätt att få i form i skritt, trav och galopp på uteritten. Han älskar att galoppera och kan både dra på lite och gå i kort galopp.  Harry har en härlig vägvinnade skritt och en luftig trav, till skillnad från Allan och Yippe är han ingen 5 gångare. Då Harry kan se en hel del spöken vissa dagar och vara lite hoppig går han oftast som guidehäst på våra turer. 

Harry är hästen som omvandlade vår syn på travhästar totalt. Han köptes som sällskapshäst när vi flyttade till Skåne och det tog inte lång tid innan han blev Sofias hjärtehäst, hennes halvblodsto Ronga fick istället bli makens läromästare. Hästar som Harry växer inte på träd och han är Sofias dedikerade ledarhäst på turerna, även om han rids av våra besökande gäster när vi har nya hästar som utbildas och skolas in i verksamheten. 

"Ingen annan häst har någonsin gett mig känslan av att vara en kentaur, med honom tänker jag vad vi ska göra och han bara gör det" - Sofia


Berra
Berra

Berra

Berra är en varmblods valack född 2012, han är ca 165 cm hög. Han har bott hos oss sedan Juni 2023.

Berra är en mjuk, snäll och vänlig häst. Han är ännu ganska outbildad, men han är verkligen superkul att rida. Vi har köpt honom ifrån Ridlycka utanför Halmstad där han gick nybörjarturer i skritt och trav. Snäll och framåt med en tydlig broms. Utan tvekan den socialaste hästen i stallet som alltid kommer i hagen och vill mysa. Kan vara något tittig ute men är inte reaktiv. Lätt i handen och går i trevlig form. Tar galoppen ute men behöver stärkas mer i kroppen innan han kommer att hålla den längre sträckor och på ridbanan. Han har inte helt förstått galoppskänkeln fullt ut utan tar galoppen med en gungande hjälp från sitsen än så länge. 

Berra har redan hunnit bli många av våra gästers favorit då han är snäll med lite krut i sig.


Allan
Allan

Allan

Allan är en varmblods valack född 2012, han är ca 162 cm hög. Allan har varit i vår ägo sedan September 2022. Allan är en mycket mjuk, snäll och otroligt söt häst. Han är 5 gångare så har tölten och passgången i sig men vi har inte plockat fram det ännu.  Han älskar att galoppera och är en mycket rolig, trygg och trevlig häst att rida. Han tar väl hand om sin ryttare och har ett lagom driv i sig utan att vare sig hetsa upp sig eller bli för pigg.

Allan är den perfekta gentlemannen han är snäll, lyhöd, framåt och mycket stabil.


Stella
Stella

Stella

Stella är ett varmblodssto född 2016, hon är ca 160cm hög och har bott hos oss sedan Juli 2023. Hon började sin karriär som travhäst men då hon gärna springer i sist i travloppen så lämpar hon sig bättre som ridhäst. 

Stella är en mycket snäll häst som ger beskrivningen bombsäker ett ansikte. Hon är mjuk i sättet, snäll och som sagt MYCKET trygg, är man osäker så är hon definitivt rätt häst att rida. Kan ridas av precis alla. 
Hon är än så länge ganska outbildad men hon är hästen som vi utan problem skulle släppa ut barn på om vi tog den typen av ryttare.

Hon har galopperat med oss på tur men större chans att hon bjuder på en härlig ökad trav än så länge. Det kommer att dröja ett tag innan galoppen kommer och hon går mest som ledarhäst fram till den är befäst a den anledningen.

Stella är snabb som vinden i traven, otroligt häftigt att sitta på en häst som känns som att hon bara joggar när de andra galopperar snabbt.

"En av de stabilaste hästarna jag någonsin träffat."


Yippee
Yippee

Yippee - Till Salu om rätt hem dyker upp. 

Yippee är en valack född 2013 av rasen varmblodstravare. Han är ca 165cm hög.  Travkarriären tog slut när han var 5 år och drog på sig en numera helt utläkt skada.  Vi har ägt Yippee sedan sommaren 2020, med ett litet uppehåll hösten 2023 då en familj hade honom på prov men när han blev klippt och när kylan kom så blev han för pigg så han fick flytta hem till oss igen. Han är lätt i handen och är mycket lätt att få i form i alla 5 gångarter. Han har en jättefin tölt och galoppen är to die for. 

Yippee är en otroligt pigg häst, han har dock aldrig bockat eller sparkat bakut hos oss utan är snäll att rida. Han vill gå först eller näst först på tur och är mycket populär bland våra besökare. Han drar gärna på men om man ber honom att hålla nere farten gör han det då han har en mycket tydlig broms. Det är dock bara tillåtet att rida honom om man är en mycket rutinerad ryttare som rider med säte snarare än händer och har lite skin på näsan. Som ryttare ska man hålla ner tempot och inte dra ifrån resten av gruppen. Han är snäll, men som sagt mycket pigg. Han är och har alltid varit en av våra absolut populäraste hästar.

Han är dock till salu om rätt hem dyker upp då vi upplever att det blir lite väl mycket busridningar på honom. Han skulle kunna bli en helt suverän distanshäst då han kan ånga på länge i raskt tempo utan att bli speciellt påverkad av det. Hoppning tycker han är kul med men då går det undan och han är inte hoppad jättemycket. Han är lite trippig i travsteget i dressyren men med mer träning så skulle han bli fin där med. Han har fin skritt och bra galopp, gör byten ute. Snäll att sko, lasta, klippa och dusch. Ovan att ridas ut själv på och kan ha en hel del nerver då. Flyttar fint för skänkeln och jobbar i kroniskt korrekt form. Passar bara vuxna ryttare.

"Vår egen racer häst." - Sofia


Hästar vi minns

Hercules
Hercules

Hercules 

"För alltid älskad, för evigt saknad ."

Hercules var en fullblods valack född 2010 som var ca 170 cm hög. Han har kom i vår ägo 4 Januari 2020. 

 4 Januari 2024 fick han svår kolik och vi fick ta beslutet att låta honom somna in.

Han var en gentleman som var hästen som gjorde att vi startade hela vår verksamhet. Han var en klippa i verksamheten och älskad av precis alla som träffade honom. 

Nu stövar en av världens bästa och vackraste hästar på Trampalandas gröna vidder.


Ronga
Ronga

Ronga 

Ronga lever nu livet som mamma till ett trevligt litet hingstföl - Zir Lancelot f. 2023.

Då hon har mycket atros så kommer hon inte att bli ridhäst igen men lever livet som mamma, pensionär och promenadhäst.